16 augustus 2022 - 12:08 Design By: TumaMedia

Suffolk Schapen

De orginele Suffolk schapen zijn het resultaat van een kruising van Southdown rammen en Norfolk Horned (gehoornde) ooien.

In 1930, werden de Southdowns beschreven als grote schapen zonder hoorns, donkere gezichten en benen, fijne botten en lange smalle nekken. Ze waren laag in front, met hoge schouders en een licht gebouwde voorhand. Naar achteren wordt het lichaam breder, met goed ontwikkelde lendenen en dijbenen.

Het Norfolk Horned schaap is inmiddels zeldzaam. Het is een wild en hard ras.
Ze hebben zwarte gezichten, en een lichte vacht en zowel de ram als de ooi hebben hoorns.
De streken van Suffolk, Norfolk and Cambridge aan de zuidwestkust van Engeland zijn zeer ruig en ruw en het voer is er spaarzaam. De Norfolk schapen pasten zich aan, aan de droge, koude, winderige streek en legden grote afstanden af voor hun voedsel. Daarbij ontwikkelden ze een geweldig gespierd lichaam. Hun benen zijn lang en sterk, hun lichaam is lang en hun totale bouw toont kracht en souplesse.
Het ras en hun kruisingen werden zeer gewaardeerd bij de schapenboeren zowel als bij de slagers. De herders hielden echter niet van de hoge poten, de vlakke flanken en het tamelijk wilde karakter van de Norfolk Horned.
Zij gaven de voorkeur aan de nakomelingen van kruisingen tussen de Southdowns en de Norfolks, omdat deze de meest gewenste punten van de beide ouders in zich vertegenwoordigden. De vruchtbaarheid, de hardheid en de activiteit werden geërfd van de Norfolk. De uitmuntende bouw, de vlezigheid en de goede wol van de Southdown.

Officieel stonden deze kruisingen bekend als 'Blackfaces', maar vanaf 1859, toen het als ras werd erkend door de Royal Agricultural Society of England, worden ze 'Suffolk' genoemd.