16 augustus 2022 - 12:08 Design By: TumaMedia

Rasbeschrijving


 


Rasbeschrijving

 

 Ram: De ideale Suffolk ram moet in verhouding en goed geproportioneerd zijn. Hij moet vrij kunnen bewegen en een alerte indruk maken met een krachtige gespierde verschijning. De ram moet geschikt zijn om te kruisen met andere rassen om het ideale eersteklas vlees lam te produceren.

 Ooi; De ideale Suffolk ooi is vergelijkbaar met de ram, met dien verstande dat ze meer vrouwelijke karakteristieken moet hebben en uitstekende, aangeboren moederkwaliteiten.

 Hoofd: Zonder hoorns. Zwart lang gezicht met een redelijk fijn gevormde snuit, vooral bij ooien. (Een kleine hoeveelheid witte wol op het voorhoofd is niet bezwaarlijk).

 Oren: Niet rechtop gedragen, van goede lengte, zwart en fijn van structuur.

 Ogen: Helder en vol.

 Hals: Matige lengte en goed geplaatst (bij de ram sterker met een goede top).

 Schouders: Breed en schuin geplaatst

 Borst: Diep en breed.

 Rug en Lendenen: Lang, vlak en goed bedekt met vlees. Brede, goed aangezette staart. Ribben lang en goed gehoekt met een volle flank.

 Poten en klauwen: Recht en zwart, met fijn enigszins plat bot. Wol reikt tot de knieën en hakken, daaronder is het haar kort. Poten staan ver uiteen. 

 Huid: Fijn, zacht en roze van kleur.

 Vlees: Stevig en gelijkmatig verdeeld.

 Buik (en scrotum bij Rammen): Goed met wol bedekt.

 Vacht: Matig kort, gesloten, fijne vezel, zonder neiging tot vervilten. Goed afgebakend, zonder overgang naar donker wol of haar.

 Ongewenst:

Hoofd  – Elk spoor van hoorns

Poten  – Hakken te dicht bij elkaar (Koehakkig)

Huid    - Neiging naar blauw of gevlekt.

Vacht  - Zwarte vezels of gekleurde wol door de vacht.

 Vertaald uit het Flock Book - Suffolk Sheep Society of Australia

 Uitstekende eigenschappen.

 
 Aanpassingsvermogen: De Suffolk schapen zijn geschikt voor alle gebieden en alle milieu omstandigheden. Het gedijt ook in een vochtige omgeving. Zijn harde zwarte hoeven zijn goed bestand tegen klauwaandoeningen. Het ras doet het ook prima in droge gebieden waar de zeer vruchtbare rammen zelfs in hete zomers goed functioneren.

 Parasieten: Het harde gestel geeft een natuurlijke hoge weerstand tegen interne parasieten.

 Vruchtbaarheid: Dankzij een geweldig libido en nog grotere activiteit, zijn er naar verhouding minder rammen nodig bij een kudde ooien. Suffolk rammen zijn niet alleen erg actief, maar staan ook bekend om hun activiteit op hogere leeftijd.

 Gemakkelijk lammeren: De lammeren worden geboren met smalle hoofden en schouders en zijn vanaf de geboorte erg sterk. Geboorte problemen en lammeren sterfte zijn daardoor minimaal.

 De ideale kruising: Suffolk rammen zijn ideaal voor ooien die voor de eerste keer gedekt moeten worden. Met Merino’s of bastaard ooien gekruist, produceren ze het meest ideale lam voor de huidige vleesmarkt.

Suffolk wol en wol van kruisingen met Merino of bastaard ooien is Suffolk wol vergelijkbaar met de beste kruising-wol soorten. Het wordt veel gebruikt in de wolhandel en staat bekend om zijn duurzaamheid

De wol is ideaal voor thuis spinners.