03 juli 2022 - 21:07 Design By: TumaMedia

Ontstaan Stalnaam

"v/d Katrienshoeve"
Het achtergrond verhaal bij ontstaan van onze stalnaam:

Voor de oorsprong van deze naam moeten we zo’n dertien jaar terug. Ik -Dorien Prins, toen nog van de Berg- was een meisje van dertien jaar en het leek mij erg leuk om een lammetje met de fles groot te brengen. Mijn ouders (Mariejen en Gerda van den Berg) hadden hier geen bezwaar tegen en zagen wel wat in het idee.
 
Onze allereerste lammetjes waren 2 "boeren Texelaar"lammetjes van ongeveer een week oud. Hun moeder was dood gegaan, en de boer vroeg of ik ze wou hebben om ze groot brengen. Dit wilde ik wel, en dat was het begin van het einde. Omdat deze lammetjes, een ooi en een ram, al een week oud waren wilden ze eigenlijk niet aan de fles, met veel pijn en moeite is het uiteindelijk toch gelukt.
 
De wereld is klein en ons kent ons bij ons in het Groninger landschap.
Een schapenhouderin de buurt mevrouw Woldringh, had gehoord dat ik wel een fleslammetje wilde hebben, ze belde ons met de mededeling dat ze een mooi lammetje voor ons had.
 
Het was een Gotlanderpels lammetje van 8 ons (ja, 800 gram!).
 
Er ging ongeveer een theelepeltje vol melk in en dan had ze buikje zo groot als een pingpongballetje. Ongelofelijk gewoon.
Dit lammetje zag ons al gauw als haar ouders, het was een ooitje.
Door de band die we samen opbouwde hebben we het schaap een naam gegeven:
KATRIEN = ze is vernoemd naar haar eerste eigenaar Trienke Woldringh
 
Katrien was dus ons eerste schaapje wat echt helemaal van ons afhankelijk was.
 
We konden alles met haar doen, ik kon haar uitlaten als een hondje. Ik kon precies zien of ze kreupelde voor aandacht of dat er echt wat aan de hand was. Ze wist precies hoe ze onze aandacht moest trekken
 
Een jaar later hebben we via een goede kennis van mijn vader onze eerste 2 Suffolks aangeschaft. Ik mocht van Dhr. Hoeksema een lammetje uitzoeken voor een scholierenprijsje. Omdat één maar alleen was heeft mijn vader ook één aangeschaft, pech voor hem, niet voor een scholierenprijsje.
 
Het jaar erop zijn onze eerste Suffolk lammetjes geboren, toen moesten we voor het stamboek een stalnaam bedenken. Hier hoefden we niet lang over na te denken, want de eer om in onze stalnaam genoemd te worden kwam alleen toe aan Katrien.
 
Vandaar de stalnaam:
 
"v/d KATRIENSHOEVE"
 
Helaas heb ik Katrien op dertienjarige leeftijd in moeten laten slapen. Maar wat blijft zijn de goede en leuke herinneringen die we aan haar hebben